Szakmai koncepció

Kicsi Gesztenye Klub

Művészeti koncepció

Hétmesedomb Nonprofit Kft.

A szervezet megalakulása és céljai

A hétmesedomb Produkciós Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű társaság 2017-ben jött létre. Elsődleges célja a Kicsi Gesztenye Klub néven futó tv-ben sugárzott mesesorozat és az azonos néven futó zenés-táncos színpadi produkció, jogi- pénzügyi- és szakmai hátterének biztosítása. A szervezet kiegészítő jelleggel a fenti tevékenységekhez közvetlenül kapcsolódóan értékesítési tevékenységet folytat, melynek keretében az előadásokra szóló jegyek, valamint webáruházában a Kicsi Gesztenye Klub, mint brand nevével fémjelzett és tematikájában ahhoz kapcsolódó termékek (játékok, könyvek, kiegészítők, stb.) értékesítésével foglalkozik. Nonprofit szervezetként a társaság működéséből származó bevételek a produkciókkal kapcsolatban felmerülő költségek fedezésére, valamint a tevékenységek fejlesztésére kerülnek felhasználásra. A szervezet Főtevékenysége a 9001 TEÁOR ’08 kód alá tartozó Előadó-művészet, mely tevékenységet a megalakulás óta végzi.

A társaság budapesti székhellyel jött létre, a jogi-, pénzügyi-, és szakmai háttér biztosításához kapcsolódó tevékenységek jellemzően a fővároshoz kötődnek. A színházi produkciók előadásai országszerte zajlanak, az előadásokon alapuló Művészeti Klub és a nyári tábor eddig csak a fővárosban működött, de a kereslet kibővülésével meg fogjuk vizsgálni további helyszínek bevonásának lehetőségét.

A tv-ben sugárzott sorozatton alapuló zenés-táncos produkció napjainkig kizárólag itthon került megvalósításra, melyet a szervezet saját társulattal és eszközökkel, saját forrásból teremtett meg. A társulat napjainkig 4 produkciót állított színpadra, melyeket a mai napig országszerte játszik. A 2021-es évadban a harmadik negyedévben kívánunk egy új produkciót bemutatni, amely a „Liza színre lép” címet fogja viselni. Az ősbemutató tervezett időpontja 2021. szeptember 25.

Művészeti koncepció

A Kicsi Gesztenye Klub egy zenés-táncos művészeti produkció, melynek elsődleges célközönsége a 2-6 év közötti kisgyermekek köréből áll. Az előadások során az állandó karakterek, Liza és barátai: Kicsi Gesztenye, Lufipofi, Olly és Napsugár társaságában barangolhatják be gyermekeink mesevilágát, melynek során számos érdekes és fontos dolgot tanulhatnak meg és nem utolsó sorban megszerethetik a színház nyújtotta élményeket és értékeket. A produkcióban nagy hangsúlyt kap az egészségtudatosság, a higiénia, a környezettudatosság, a környezetvédelem, a tolerancia és a kisgyermekekre leselkedő veszélyek (pl. tűz, éles tárgyak használata), így a szórakoztatás mellett tanító jelleggel is bírnak a produkciók.

Az alapötlet a TNT együttes „Kicsi Gesztenye” című, a gyermekek körében is nagy népszerűségnek örvendő dalából született meg, melyet a szerző, Dobrády Ákos eredetileg gyerekdalnak szánt, de végül más formában vált ismertté. A dal szerzője már korábban is tervezte, hogy gyerekeknek készít tanító jelleggel bíró tartalmakat. Olyan ismeretterjesztő zenés produkciót képzelt el, amiben van értelem, értéket közvetít és szórakoztatva adja át az ismereteket a világról a gyerekeknek. Így lett a négy őselemet szimbolizáló karakterek egyike, a sorozat címadó figurája, Kicsi Gesztenye, aki a produkcióban a gesztenye terméséből gyerekek által gyakran készített figuraként elevenedik meg. Kicsi Gesztenye barátaival, Olly-val a rákkal, Lufipofival és Napsugárral testesítik meg a négy őselemet, a földet, a vizet, a levegőt és a tüzet. A négy barátságos figurához társul egy kislány, Liza, így öten számos további szereplővel együtt énekelnek és táncolnak a kicsik legnagyobb örömére a tv képernyőin és a színpadon egyaránt.

A Kicsi Gesztenye Klub eredetileg mesesorozatként indult 2016-ban az AMC International tulajdonában lévő Minimax tv csatornán és YouTube-on. A sugárzás alatt a műsor a csatorna 20 legnézettebb programja közé tartozott, melyet a magyar mellett román, szlovén és szerb nyelven is sugároztak az alábbi 11 országban: Szlovákia, Románia, Moldova, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Koszovó, Montenegró, Macedónia, Horvátország, Szlovénia. A magyar YouTube csatorna napjainkban meghaladja a 167 millió megtekintést, a feliratkozók száma pedig eléri a 164 ezer felhasználót. Ezzel párhuzamosan a román és szerb nyelvű csatornán a megtekintések száma 16,9 millió és 18,9 millió fölött jár, míg a feliratkozók száma meghaladja az 54 és 39 ezret. Bár a két idegennyelvű csatorna két évvel később, 2018-ban indult csak el, nézettségszámuk gyorsan emelkedik.

A tv sorozatra épülő színpadi zenés-táncos előadás 2017-ben indult, azóta négy darab került megrendezésre. A „Legnagyobb Show a legkisebbeknek” című előadás a BOK csarnokban 8000 fő előtt került színpadra. A budapesti előadások mellett számos vidéki fellépésünk is volt, melyek szintén sok nézőt vonzottak.

Bár a tv-ben sugárzott mesesorozat és a színpadi produkció alapötlete egy helyről származik, az egyszerűbb működés érdekében a két tevékenység két különálló társaság gondozásában van. A hétmesedomb Nonprofit Kft. ebben a relációban a színpadi zenés-táncos produkciót működteti, bár az egyes darabok nagy mértékben a tv sorozatra épülnek.

Tekintettel arra, hogy a produkció a 2-6 év körüli korosztálynak szól, olyan általános tudást kíván átadni játékos módon, mely céljaink szerint felkelti a gyermekek érdeklődését az adott téma iránt. A témákat úgy választottuk ki, hogy azok ne legyenek nehezen emészthetők, vagy túl hosszúak, képesek legyünk velük folyamatosan fenntartani az érdeklődést. Mivel a Kicsi Gesztenye Klub mesesorozatot több országban is játszotta a Minimax gyerekcsatorna, és a célközönség egyértelműen túl fiatal az ilyen jellegű tartalmak befogadására, a nemzeti értékek, az identitás fontossága nem jelennek meg az előadásokban, helyettük inkább az általános tolerancia, a másság elfogadása, és a környezetünk felé szeretettel fordulás azok a legfontosabb értékek, melyeket közvetíteni szeretnénk amellett, hogy a minket körülvevő világról általános ismereteket adunk át.

A Kicsi Gesztenye Klubhoz kapcsolódóan létrejött produkciók alapvetően a Minimax gyerekcsatornán játszott részeken alapulnak. Az ott megjelenő témák és dalok adják a színpadi zenés-táncos produkciók alapját, továbbá a közönség nagy része a tv-ben találkozott először a Kicsi Gesztenye Klub tagjaival, így ez tekinthető a produkciók létrejöttében az első állomásnak. A mesecsatornán sugárzott és a színpadi produkcióként előadott történetek kivétel nélkül olyan alapanyagot képviselnek, melyeket később film- és hanglemezek, mese- és hangoskönyvek, játékok, foglalkoztatók, készségfejlesztők formájában, vagy akár hétköznapi használati tárgyakon és kiegészítőkön megjelentetve bevételi forrást jelentenek számunkra. Ezen termékek értékesítésére a honlapunkon webáruház működik, valamint klubkártyát vezettünk be, melynek megvásárlásával tulajdonosa egy évig élvezheti annak számos előnyét (nyereményjátékok, kedvezményes jegy- és webshop árak, exkluzív tartalmak, stb.). Az ezekből származó bevételeket a produkció látványvilágának fejlesztésére és az általános működés finanszírozására fordítjuk.

A Kicsi Gesztenye Klub nagy sikerére és a jelentős érdeklődésre való tekintettel a 4 és 8 év közötti gyermekek számára nyári tábort szervezünk, ahol egy hétig mókázhatnak kedvenc mesebeli karaktereikkel. A tábor helyszíne 2020-ban az Újpesti Rendezvénytér volt. A tábort 2020. június 29. és augusztus 14. között rendeztük meg, ahol minden hétköznap reggel 7 és délután 5 óra között vártuk a Kicsi Gesztenye Klub rajongóit érdekes készségfejlesztő foglalkozásokkal, közös mozgással, egészséges ételekkel és sok vidámsággal.

Azok számára, akik a nyári táboron kívül is szeretnének találkozni a produkcióban résztvevőkkel, vagy egyszerűen csak érdeklődnek a színház és a táncművészetek világa iránt, 4-6 éves és 7-10 éves korosztályban heti két alkalommal 45 perces fejlesztő foglalkozásokat hoztunk létre KGK Művészeti Klub néven.

X
X
X